Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν σοβαρά από τις επιθέσεις εναντίον δύο τεμενών στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν. Μεταξύ των θυμάτων σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκονται και πολλά παιδιά.
Η Άρντερν επεσήμανε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο...
συναγερμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Όπως αναφέρει η αστυνομία ένας από τους δράστες είναι ένας 28χρονος γεννημένος στην Αυστραλία που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε το όνομα «Brenton Tarrant» και εξέφραζε εθνικιστικές και ακροδεξιές απόψεις. O ίδιος φέρεται να είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο ένα πολυσέλιδο «μανιφέστο» στο οποίο περιγράφει με σοκαριστικές λεπτομέρειες αυτό που σκόπευε να κάνει, εξηγεί γιατί επέλεξε τους συγκεκριμένους χώρους λατρείας και πώς «εμπνεύστηκε» από τον Άντερς Μπρέιβικ, τον Νορβηγό που δολοφόνησε 77 άτομα στο Όσλο το 2011. 
Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρει ότι «μια επίθεση στη Νέα Ζηλανδία θα προκαλέσει την προσοχή στην επίθεση που δέχεται ο πολιτισμός μας, ότι δεν υπάρχει κανένα ασφαλές σημείο στον κόσμο, οι εισβολείς είναι παντού στις χώρες μας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές». Υποστηρίζει ότι «εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων και άλλων εθνικιστών» γράφοντας ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ύπαρξη των ανθρώπων μας και το μέλλον των λευκών παιδιών».
Ο Tarrant στο λογαριασμό του στο Twitter  που έχει απενεργοποιηθεί είχε αναρτήσει φωτογραφίες με όπλα και πυρομαχικά πάνω στα οποία είχε γράψει μηνύματα με λευκή μπογιά.




Η αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικούς μηχανισμούς μετά τη σφαγή στην Κράιστσερτς και ζήτησε από όλα τα τεμένη της χώρας να κλείσουν τις πόρτες τους. Ήδη οι Αρχές έχουν προχωρήσει στις συλλήψεις τεσσάρων ατόμων, τριών αντρών και μιας γυναίκας.   
Ο ένοπλος όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της ένοπλης εισβολής στα τεμένη έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) της αποτρόπαιας πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά
  • Blogroll

  • Blog Archive