Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Ο Κριστιάν Καρεμπέ έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη Bild, όπου μεταξύ άλλων αποκάλυψε τον λόγο για τον οποίο δεν έψαλλε τον εθνικό ύμνο στα παιχνίδια της Εθνικής Γαλλίας.
«Η οικογένειά μου προέρχεται από τις γαλλικές κτήσεις στην Νέα Καληδονία. Εγώ γεννήθηκα εκεί.
»Οι άνθρωποι από την Νέα Καληδονία πολλές φορές περνούσαν δύσκολα στην Γαλλία γιατί έμοιαζαν διαφορετικοί. Και η οικογένειά μου έχει περάσει δύσκολα στην Γαλλία.
»Δύο από τους θείους μου είχαν εκτεθεί το 1931 σαν ζώα στον ζωολογικό κήπο στο πλαίσιο μίας έκθεσης στο Παρίσι για την...
αποικιακή ιστορία. Τους είχαν εκθέσει σαν ζώα. Αυτό είναι απαράδεκτο για μένα. Όχι απλά μη αποδεκτό αλλά απαράδεκτο».
Το πως αθλητές στις ΗΠΑ δεν ψάλλουν τον εθνικό ύμνο διαμαρτυρόμενοι για τον ρατσισμό:
«Δεν είναι κάτι που καταλαβαίνω απλά. Είναι κάτι που αποδέχομαι πλήρως. Είναι σωστό και σημαντικό.
»Αν βλέπεις κακομεταχείριση, πρέπει να πάρεις θέση. Πρέπει να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και ό,τι πρεσβεύεις».
Ο Κριστιάν Καρεμπέ αναφέρεται στους λεγόμενους «Human Zoos» (Ανθρώπινους Ζωολογικούς).
Από το 1870 έως και το 1930 τέτοιες εκθέσεις «ιθαγενών» λειτουργούσαν για το κοινό σε Παρίσι, Αμβούργο, Αμβέρσα, Βαρκελώνη, Λονδίνο, Μιλάνο και Νέα Υόρκη.
Τέτοιες αμαρτίες κουβαλάνε οι «διαφωτισμένοι» δυτικοί, για αυτό και τους βλέπουμε σήμερα να προσπαθούν να τις «ξεπλύνουν» με πολυπολιτισμικές θεωρίες. Σε αντίθεση με τους υποτιθέμενους «διαφωτισμένους», εμείς εδώ στα Βαλκάνια ουδέποτε είχαμε τέτοιες κυριακάτικες ψυχαγωγίες.
Για όσους ακόμα αναρωτιούνται για το ποιοι είναι οι βάρβαροι και ποιοι οι πολιτισμένοι.
Να σημειωθεί ότι οι «διαφωτισμένοι» στήνουν ακόμα και στις ημέρες μας Ανθρώπινους Ζωολογικούς. Το 1958 «έστησαν» ένα κονγκολέζικο χωριό στις Βρυξέλλες, το 1994 ένα αντίγραφο χωριού από την Ακτή του Ελεφαντοστούν κοντά στη Ναντ της Γαλλίας, τον Ιούλιο του 2005 στον ζωολογικό κήπο του Άγκσμπουργκ στη Βαυαρία της Γερμανίας, τον Αύγουστο του 2005 στο Λονδίνο, το 2007 εκτέθηκαν άνθρωποι στον ζωολογικό κήπο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία.

tribune
  • Blogroll

  • Blog Archive