Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης 

 Είναι τόση μεγάλη η πρόοδος της Κούβας στην έρευνα φαρμάκων για τον καρκίνο που Αμερικανοί ασθενείς παραβιάζουν και αψηφούν τον νόμο και τις κυρώσεις και έρχονται στην Κούβα για να δοκιμάσουν το φάρμακο Cimavax που οι μελέτες στην Κούβα έχουν αποδείξει ότι παρατείνει τη ζωή των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα για αρκετούς μήνες, και μερικές φορές, χρόνια.
 Ο Σουηδοκουβανικός Σύνδεσμος έχει ένα ρεπορτάζ για...
αυτούς ακριβώς τους ασθενείς αλλά και για τους Κουβανούς καρκινοπαθείς.

Η Judy Ingels, 74 χρονών κατά τη διάρκεια των έξι ημερών που, θα είναι με την οικογένειά της στο νησί, θα πάρει τις πρώτες ενέσεις της με Cimavax.
Ερχόμενη από την Καλιφόρνια παραβιάζει το εμπάργκο. -“Δεν με νοιάζει”, λέει η Ingles.
“Για πρώτη φορά έχω την ελπίδα.”
 Η Ingels, έχει καρκίνο του πνεύμονα σταδίου 4, που διαγνώστηκε τον Δεκέμβριο του 2015. «Ο γιατρός μου δεν γνωρίζει ότι είμαι στην Κούβα.
Όταν ρώτησα για τον Cimavax, δεν το είχε ακούσει.
 “Έχουμε κάνει πολλές έρευνες, διάβασα καλά πράγματα”, λέει η Ingels. kuba läkare Και όμως από τον Ιανουάριο του 2017, το κουβανέζικο φάρμακο έχει κλινικά δοκιμαστεί σε ασθενείς στο Buffalo της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αλλά δεν είναι ακόμη διαθέσιμο για άλλους ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 Η Ingels, ο σύζυγός της Bill και η κόρη τους Cindy μένουν στο Διεθνές Κέντρο Υγείας La Pradera , δυτικά της Αβάνας. Εκεί βρίσκονται, κυρίως ξένοι ασθενείς, όπως οι Ingels, οι οποίοι πληρώνουν για την ιατρική τους περίθαλψη. Αλλά με την πισίνα, τους φοίνικες και τους κήπους, το La Pradera μοιάζει περισσότερο με ένα θέρετρο διακοπών παρά ένα νοσοκομείο.
 Είναι το ίδιο Κέντρο που νοσηλεύτηκε ο Τσάβες και η Μαντόνα.
 Η Ingels δεν είναι η μόνη Αμερικάνα πρόθυμη να παραβεί τους νόμους και να πληρώσει χιλιάδες δολάρια για θεραπεία στην Κούβα: Φέτος (2017) στο La Pradera αντιμετωπίστηκαν 32 ασθενείς από τις ΗΠΑ και περίπου 158 πολίτες άλλων χωρών.
Τι κάνει το Cimavax διαφορετικό από τις άλλες θεραπείες ;
 Το Cimavax καταπολεμά τον καρκίνο διεγείροντας μια ανοσοαπόκριση κατά μιας πρωτεΐνης στο αίμα που ενισχύει την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα. Μετά από μια περίοδο προσαρμογής, οι ασθενείς λαμβάνουν μηνιαία δόση με ένεση.
 Το Cimavax είναι προϊόν της κουβανικής βιομηχανίας βιοτεχνολογίας, που ξεκίνησε από τον Fidel Castro από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
 Η ραγδαία ανάπτυξη στην κουβανική βιοτεχνολογική καινοτομία εξηγείται εν μέρει από το αμερικανικό εμπάργκο, το οποίο οδήγησε την Κούβα να παράγει τα φάρμακα που χρειαζόταν μη έχοντας πρόσβαση ούτε σε εκείνα που μπορούσε να πληρώσει.
 Έτσι δημιουργήθηκαν φάρμακα όπως το Cimavax, ένα προϊόν που αναπτύχθηκε με χαμηλού κόστους τεχνολογία που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες της Κούβας.
 Τώρα, αυτή η βιομηχανία απασχολεί περίπου 22.000 επιστήμονες, τεχνικούς ή μηχανικούς και πωλεί τα φάρμακά της σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 Παρόλο που οι Κουβανοί δεν θέλουν να αποκαλύψουν το κόστος παραγωγής του Cimavax, αυτό το φάρμακο είναι φθηνότερο από άλλες θεραπείες.
 Είχε δύο τρείς μήνες για να ζήσει Για τους κατοίκους στην Κούβα, ωστόσο, η υγειονομική περίθαλψη είναι δωρεάν, και ένας από τους δικαιούχους θεραπείας Cimavax είναι η Lucrecia Ιησού Rubillo, 65, η οποία ζει σε μια πολυκατοικία στην ανατολική Αβάνα.
 Τον περασμένο Σεπτέμβριο της είπαν ότι είχε δύο με τρεις μήνες για να ζήσει. Αυτό που ξεκίνησε ως πόνος στο πόδι κατέληξε στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σταδίου 4 που ήδη εξαπλώθηκε στο σώμα. “Αυτό ήταν πραγματικά δύσκολο”, λέει.
 “Τάχασα και έκλαψα, αλλά τα παιδιά μου μου ζήτησαν να πολεμήσω και το έκανα”.
 Μετά τη λήψη ακτινοθεραπείας, η Lucrezia άρχισε να λαμβάνει ενέσεις Cimavax. Τώρα είναι αρκετά δυνατή για να ανέβει τις σκάλες στον πέμπτο όροφο του κτιρίου όπου βρίσκεται το διαμέρισμά της. Έχει επίσης μικρότερο βήχα, αισθάνεται καλύτερα, πιο ελπιδοφόρα και σκέφτεται τι θα κάνει στη συνέχεια. “Ίσως θα πάω στην Ισπανία για να δω τον γιο μου”, λέει.
 “Είμαι χαρούμενη και εξακολουθώ να ονειρεύομαι για το μέλλον, αλλά είμαι επίσης λυπημένη, έχω πολλούς φίλους που πέθαναν από καρκίνο και ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία που έχω εγώ με τις ενέσεις αυτές, αισθάνομαι προνομιούχα”.
Ο ογκολόγος της, η Elia Neninger, έχει δοκιμάσει το Cimavax σε εκατοντάδες ασθενείς από τη δεκαετία του 1990. avana2 “Όταν έφτασε η Lucrecia, ήταν σε μια αναπηρική καρέκλα, ανίκανη από την ασθένειά της”, θυμάται η Neninger.
 “Τώρα ο όγκος στους πνεύμονες έχει εξαφανιστεί και δεν υπάρχουν αλλοιώσεις στο ήπαρ, το Cimavax χρησιμοποιείται απλά για συντήρηση”. Στόχος του Cimavax: να παρατείνει την ζωή των ανθρώπων Στην Κούβα, ειδικοί όπως η Neninger δεν μιλάνε για τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά για τον έλεγχο και την μετατροπή του σε μια χρόνια ασθένεια. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα δουλέψω για κάτι που θα βελτίωνε τη ζωή τόσων ανθρώπων», λέει.
 «Έχω ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα σταδίου 4 που είναι ακόμα ζωντανοί 10 χρόνια μετά τη διάγνωσή τους». Αλλά το Cimavax είναι γνωστό περισσότερο για την παράταση της ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα για μήνες, όχι χρόνια. Δεν βοηθά όλους τους ασθενείς. Σε δοκιμές, σύμφωνα με την Neninger, περίπου το 20% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, συχνά επειδή η ασθένεια είναι πολύ προχωρημένη ή επειδή έχουν άλλες σχετιζόμενες ασθένειες που περιπλέκουν τη θεραπεία. Το εμπάργκο εμποδίζει την εξαγωγή του φάρμακου στις ΗΠΑ
Είναι η πρώτη φορά που η κουβανική ιατρική δοκιμάζεται κλινικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 Ο Dr. Kelvin Lee, διευθυντής της ανοσολογίας στο Roswell Park Cancer Institute στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, όπου οι Αμερικανοί δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα του Cimavax, έχει εντυπωσιαστεί με το φάρμακο.
 Για το σκοπό αυτό, έπρεπε να εκδοθεί ειδική άδεια, δεδομένου ότι το αμερικανικό εμπάργκο απαγορεύει το μεγαλύτερο μέρος της συνεργασίας και του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.
Η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου γίνεται ολοένα και πιο δαπανηρή στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέει ο Δρ Lee. Η ιδέα ενός φτηνού εμβολίου που μπορεί να χορηγηθεί σε ένα πρωτογενές επίπεδο ιατρικής περίθαλψης είναι πολύ ελκυστική.
Και ο Lee πιστεύει ότι ίσως το Cimavax μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα.
 ” Αν μπορούσαμε να εμβολιάσουμε καπνιστές υψηλού κινδύνου για να τους εμποδίσουμε να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα, αυτό θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία , τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε όλο τον κόσμο”, λέει ο Lee. Αλλά η δυνατότητα αυτή δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί εκτός από τις αρχικές κλινικές δοκιμές της Cimavax στις ΗΠΑ λόγω του εμπάργκο.
Το εμπάργκο έχει φτάσει στο πιο ακραίο σημείο του.
Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει στην ουσία οτιδήποτε έχει σχέση με την φυσιολογική ζωή της Κούβας. Εχουν απαγορευσει τις μεταφορές καυσίμων, όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, τις εμπορικές ακόμη και στα φάρμακα.
Τελευταία ακόμη και τα κρουαζιερόπλοια απαγορεύεται να πλησιάσουν τις ακτές της Κούβας.
 Οι παραβάσεις των απαγορεύσεων συνοδεύονται με τεράστια πρόστιμα ακόμη και κατασχέσεις περιουσιών.
 Η μισαλλοδοξία, το μίσος των κυβερνήσεων των ΗΠΑ για την Κούβα και τον σοσιαλισμό στερεί τον υπόλοιπο κόσμο και τους Αμερικανούς πολίτες το δικαίωμα στην ελπίδα.

πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive