Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Με απόφαση του σωματείου τους οι υπάλληλοι του γερμανικού παραρτήματος της Amazon θα απεργήσουν τουλάχιστον για δύο ημέρες ζητώντας αύξηση του μισθού τους. Το σημαντικότερο για αυτούς είναι ότι...
η απεργία περιλαμβάνει και την λεγόμενη «Prime Day», κατά την οποία η εταιρεία κάνει μεγάλες εκπτώσεις στους συνδρομητές της υπηρεσίας Amazon Prime. Η συνομοσπονδία συνδικάτων των εργαζομένων στις υπηρεσίες, απαιτεί από την Amazon να δεσμευτεί για σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σε απεργία προχωράνε οι εργαζόμενοι σε επτά από τις συνολικά δώδεκα αποθήκες του γερμανικού παραρτήματος της Amazon. Όπως καταγγέλλει το στέλεχος της συνομοσπονδίας συνδικάτων των εργαζομένων στις υπηρεσίες (ver.di), Ορχάν Ακμάν, «την ώρα που η Άμαζον προτρέπει τους πελάτες της να κυνηγήσουν τις μεγάλες εκπτώσεις που προσφέρει κατά την Prime Day, στερεί από τους υπαλλήλους της έναν μισθό με τον οποίο να μπορούν να ζήσουν».

Οι απεργοί έχουν ως κεντρικό σύνθημα «όχι άλλες εκπτώσεις στους μισθούς μας» και αναμένεται να απεργήσουν τουλάχιστον για δύο ημέρες με έναρξη το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Ο Ακμάν κάνει λόγο επίσης για ανάγκη δεσμευτικής ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον τομέα της λιανικής. Με αυτόν τον τρόπο όπως υποστηρίζει, «η νομικά δεσμευτική για όλους συλλογική σύμβαση εργασίας θα εφαρμοζόταν και στην Amazon».

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Amazon μετά τις ΗΠΑ και διατηρεί στην χώρα 12 αποθήκες. Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι υπάλληλοι της εταιρείας απεργούν καθώς το 2018 είχαν προκηρύξει απεργία με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους αλλά και των μισθών τους, σε Ισπανία και Γερμανία. Η εταιρεία τότε είχε συμπέσει με την καμπάνια Prime Day, βάσει της οποίας υποσχόταν ότι θα παρέδιδε τις παραγγελίες της στους συνδρομητές του Amazon Prime εντός 24 ωρών.

Με ανακοίνωσή του το συνδικάτο ver.di. έκανε λόγο για πλουτισμό σε βάρος της υγείας των εργαζομένων. Όπως υποστήριζε συγκεκριμένα, «Το μήνυμα είναι σαφές: όταν ο γίγαντας του διαδικτυακού εμπορίου πλουτίζει, αυτό γίνεται στις πλάτες της υγείας των εργαζομένων». Τότε είχε προσχωρήσει στην απεργία το 80% του εργατικού δυναμικού της εταιρείας στην Ισπανία καθώς και οι εργαζόμενοι σε 6 αποθήκες στην Γερμανία αν και αυτό το ποσοστό, σύμφωνα με την εταιρεία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επιπλέον η Amazon είχε ανακοινώσει αυξήσεις της τάξεως του 1,1% στους μισθούς, ωστόσο το ποσοστό αυτό δεν κρίθηκε αποδεκτό από τους εργαζόμενους.
thepressproject.gr
  • Blogroll

  • Blog Archive