Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους της Χιλής μετά από διαδηλώσεις δύο εβδομάδων και διεκδικούν συνθήκες καλύτερης ζωής, ενώ δυναμώνουν οι φωνές για...
την αλλαγή του Συντάγματος. Ο δεξιός πρόεδρος Πινιέρα δείχνει να βρίσκεται στριμωγμένος στη γωνία υπό την πίεση των λαϊκών εξεγέρσεων, έχοντας προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά και σε γενικόλογες εξαγγελίες για μέτρα που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών.

Εκατοντάδες Χιλιανοί πολίτες βρίσκονται για 12η συνεχή μέρα στους δρόμους της χώρας, απαιτώντας τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. Η «σπίθα» για τις λαϊκές εξεγέρσεις ήταν η απόφαση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Πινιέρα να ανακοινώσει πριν από περίπου δύο εβδομάδες την αύξηση της τιμής στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Παρά το ότι ο Πινιέρα ανακάλεσε το συγκεκριμένο μέτρο, οι διαδηλωτές στους δρόμους της χώρας πληθαίνουν καθημερινά και πλέον εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται καθημερινά στις διαδηλώσεις, απαιτώντας άμεση βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους και υψηλότερα εισοδήματα.




Σύμφωνα με πληροφορίες του Αljazeera, μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί δεκάδες πολίτες και εκατοντάδες ακόμα έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις με την αστυνομία. Χιλιάδες έχουν συλληφθεί. Όντας πολιτικός εγκλωβισμένος, ο Πινιέρα προχώρησε σε ανασχηματισμό του 1/3 της κυβέρνησης του.

Ανάμεσα στις αλλαγές που έφερε ο ανασχηματισμός του Πινιέρα, ήταν και η αποχώρηση του υπουργού Εσωτερικών, Αντρές Τσάντγουικ, ο οποίος είναι ξάδερφος του Πινιέρα και έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ των πράξεων του δικτάτορα Πινοσέτ.

Μετά τον ανασχηματισμό, ο Πινιέρα επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και ισχυρίστηκε ότι έγιναν οι αλλαγές που είχε ανάγκη ο λαός της Χιλής. «Η Χιλή έχει πλέον αλλάξει και η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει σε αλλαγές που απαιτούνται από τις προκλήσεις των ημερών μας. Οι αλλαγές αυτές δεν θα λύσουν όλα μας τα προβλήματα, αλλά πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Αντανακλούν την θέληση της κυβέρνησης μας αλλά και την ξεκάθαρη δέσμευση μας να αλλάξουμε προς το συμφέρον της θέλησης του λαού της Χιλής».




Ακυρώνονται δύο διεθνείς σύνοδοι

Η αποφασιστικότητα του λαού της Χιλής οδήγησε την κυβέρνηση να ακυρώσει τη διεξαγωγή δύο προγραμματισμένων διεθνών συνόδων. Συγκεκριμένα, δεν θα διοργανώσει τη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Σαντιάγο στις 16 και 17 Νοεμβρίου καθώς και την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα COP 25 που επρόκειτο να διεξαχθεί εκεί από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου.
















thepressproject.gr

  • Blogroll

  • Blog Archive