Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Εκατοντάδες τραυματισμοί παιδιών από αστυνομικούς στη Χιλή

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2019
Ο Συνήγορος των Δικαιωμάτων του Παιδιού στη Χιλή έχει λάβει 327 καταγγελίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων ανηλίκων από στελέχη των δυνάμεων της τάξης κατά τη...
διάρκεια της εξέγερσης που ξεκίνησε πριν έναν και πλέον μήνα.

Στις ταραχές και τα επεισόδια στις άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στη Χιλή, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 23 άνθρωποι ανάμεσά τους πέντε σε επεμβάσεις των δυνάμεων ασφαλείας, και έχουν τραυματιστεί άλλοι 2.000 και πλέον, ανάμεσά τους 200 που έχουν υποστεί σοβαρά οφθαλμικά τραύματα.

«Έως την 15η Νοεμβρίου, το γραφείο του Συνηγόρου των Δικαιωμάτων του Παιδιού είχε λάβει 327 αναφορές για παραβιάσεις δικαιωμάτων παιδιών και εφήβων εξαιτίας της κρίσης», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου, η Πατρίσια Μουνιός, επικεφαλής της δημόσιας ανεξάρτητης αρχής.

Η Μουνιός στηλίτευσε τη συμπεριφορά αρκετών αστυνομικών και υπογράμμισε ότι πολλά παιδιά τραυματίστηκαν ενώ δεν είχαν την παραμικρή σχέση με τα επεισόδια, «για παράδειγμα βγαίνοντας να αγοράσουν ψωμί μαζί με τις μητέρες τους».

«Μιλάμε για παιδιά τα οποία δεν συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, πράγμα το οποίο κάνει ακόμα πιο σοβαρή τη συμπεριφορά των αστυνομικών», επέμεινε η Μουνιός τονίζοντας ότι ο Συνήγορος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη στις υποθέσεις που ακόμη δεν έχουν παραπεμφθεί σε αυτή.

Ενώ η κοινωνική κρίση στη Χιλή έχει φέρει στο προσκήνιο τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες το γραφείο του Συνηγόρου των Δικαιωμάτων των Παιδιών εξέφρασε λύπη διότι τα παιδιά σχεδόν «δεν λαμβάνονται υπόψη στην κατάρτιση και την εφαρμογή των δημόσιων πολιτικών, παρότι είναι τα πρώτα που υποφέρουν εξαιτίας των ανισοτήτων και της ασθενικής παρουσίας του κράτους» σε πεδία όπως είναι αυτή της παιδείας και της υγείας, που έχουν αφεθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται πως το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΙΑΔ), άλλη ανεξάρτητη δημόσια αρχή, έχει αναφέρει ότι έχει υποβάλει 384 προσφυγές για παραβιάσεις δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης σε βάρος διαδηλωτών. Προχθές η αστυνομία της Χιλής ανέστειλε τη χρήση σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ σε διαδηλώσεις, λόγω των σοβαρών πάνω από 200 διαδηλωτών στα μάτια.













efsyn

  • Blogroll

  • Blog Archive