Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010


Νοικοκυριά στο σκοτάδι

Αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς τα χρέη των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ, καθώς χιλιάδες είναι αυτοί που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους. Χωρίς ρεύμα πολλά νοικοκυριά. Τα στοιχεία για τις περιοχές της χώρας και η μαύρη τρύπα του δημοσίου

Μαρίνα Χατζηδημητρίου News 247
Ένα μετά το άλλο τα ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Μάλιστα, οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση λειτουργούν σαν ντόμινο καθώς ένας στους τέσσερις καταναλωτές αδυνατεί να πληρώσει το ρεύμα (27,62%), ενώ για την Αττική το ποσοστό αγγίζει τα 31.18%.

Σύμφωνα με το "Έθνος", μόνο για τον Ιούνιο του 2010 οι ανεξόφλητοι λογαριασμού χτύπησαν κόκκινο με τη ΔΕΗ να κατεβάζει τον διακόπτη σε 1.094.585 καταναλωτές, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από το νέο έτος οπότε και το ηλεκτρικό ρεύμα θα ακριβύνει τουλάχιστον κατά 13,7%.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι τα χρέη των καταναλωτών στη ΔΕΗ για πέρυσι ήταν αυξημένα κατά 168% σε σχέση με το 2004, ενώ το συνολικό χρέος από ανεξόφλητους λογαριασμούς που έχουν στη ΔΕΗ οι καταναλωτές (οικιακοί) ανήλθε φέτος έως και τον Ιούνιο σε 236.995.517 ευρώ. Από αυτά τα 55.257.235 ευρώ αφορούν σε χρέη «μη ενεργών» καταναλωτών, δηλαδή σε ρολόγια που η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε διακοπή.

Ειδικότερα, καταχρεωμένο είναι το 31,18% των Αθηναίων, το 26,79% των κατοίκων του Πειραιά και της νησιωτικής χώρας, το 24,69% της Κεντρικής Ελλάδας ενώ οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας ακολουθούν με παρόμοια ποσοστά.

Ωστόσο οργή προκαλεί το γεγονός ότι τη στιγμή που δεκάδες καταναλωτές πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα τόσο με τη ΔΕΗ που τους αφήνει στο σκοτάδι δίχως δεύτερη σκέψη όσο και με τις άλλες ΔΕΚΟ, στο Δημόσιο εμφανίζεται ιδιαίτερα γενναιόδωρη αφού συνεχίζει να το φωταγωγεί παρά τα υπέρογκα χρέη που φτάνουν τα 99,21 εκατ. ευρώ και τα οποία χρονολογούνται μέχρι και από το 1988!

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, έχουν αρκετά υπουργεία όπως αυτά των Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) το οποίο χρωστά 43,3 εκατ. ευρώ, το Υπουργείο Εθν. Αμυνας / Γενικό Επιτελείο Στρατού: 9 εκατ. ευρώ , και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με 4 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, γίνονται διακρίσεις σχετικά με το σε ποιους θα κόψουν το ρεύμα καθώς το έργο της διακοπής της ηλεκτροδότησης έχει αφεθεί σε ιδιώτες εργολάβους, οι οποίοι δίνουν περίοδο χάριτος σε σπίτια και καταστήματα με το αζημίωτο φυσικά.
  • Blogroll

  • Blog Archive