Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010





Την Κυριακή 31/10/10 πραγματοποιήθηκε σε ζεστό κλίμα με θέματα :

Το κίνημα των διοδίων
Η μετατροπή των δημόσιων αγαθών σε εμπόρευμα
Η δημιουργία κινημάτων ανυπακοής σε κάθε γειτονιά
Αρχικά πραγματοποιήθηκε εισήγηση από τη δικηγόρο Κωνσταντίνα Κάτσια που προσέγγισε τη νομική πλευρά του θέματος άρνησης πληρωμής των διοδίων και ειδικά το διαχωρισμό που ισχύει ανάμεσα στα διόδια της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και σε όλα τα υπόλοιπα. Πιο συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση η βεβαίωση μη πληρωμής στα διόδια του Πολυμύλου που άνοιξαν πρόσφατα, παρακάμπτει τη δικαστική διαδικασία που ισχύει για όλες τις υπόλοιπες εταιρείες – εισπράκτορες διοδίων και αποστέλλεται προς είσπραξη κατευθείαν στην εφορία παραχωρώντας «δημόσια εξουσία» σε μια ιδιωτικού δικαίου εταιρία. Σε αυτή τη περίπτωση αναφέρθηκε από την κ Κάτσια η δυνατότητα προσφυγής στο Στε (συμβούλιο της επικρατείας), αλλά και την απαραίτητη μαζική συλλογική αντίσταση από τους κατοίκους της βορείου Ελλάδας στα διόδια της Εγνατία Οδού.

Ο συναγωνιστής και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μαγνησίας, Γιάννης Χατζηγιάννης, έκανε μια σύντομη αναφορά στην πορεία του κινήματος και έθεσε περαιτέρω προβληματισμούς που αφορούσαν μια γενικότερη ανυπακοή και ανάληψη δράσεων από τους πολίτες μπροστά στις εξελίξεις που ζούμε τον τελευταίο καιρό αλλά και σε αυτές που έρχονται, όπως στην πρόσφατη κινητοποίηση εργαζομένων στο εργοστάσιο ΚONTI στο Βόλο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στα διόδια, Γιώργος Τσιομάλου, αναδεικνύοντας και θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία των κατοίκων των περιοχής, όπως την ανασύσταση της ανοιχτής συνέλευσης πολιτών στις Συκιές.

Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις από τους περισσότερους παραβρισκόμενους, οι οποίοι έθεσαν και αυτοί τους δικούς τους έντονους προβληματισμούς, αλλά και προτάσεις σχετικά με τα θέματα των διοδίων, αλλά και γενικότερα κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα όπως :


Κινητοποίηση – άνοιγμα των διοδίων των Μαλγάρων στις 16/11/10, ημέρα που ξεκινά η αύξηση από 2€ σε 2.80€ στα συγκεκριμένα διόδια
Κινητοποίηση στα διόδια του Πολυμύλου και εκδήλωση του κινήματος στην περιοχή της Κοζάνης
Αναγκαιότητα ανασύστασης της ανοιχτής συνέλευσης Συκεών, καθώς και σύστασης παρόμοιας συνέλευσης σε κάθε δήμο της πόλης
Πανελλαδική συνάντηση των επιτροπών αγώνα στο Μώλο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση θεμάτων και μαζική δράση.




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Το βράδυ της Κυριακής 31/10, μετά την λήξη της προγραμματισμένης εκδήλωσης της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης Κατά των Διοδίων στο Δημαρχείο Συκεών, άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ σταμάτησαν δύο συμμετέχοντες στην εκδήλωση που ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν με μηχανάκι και απαίτησαν από αυτούς να ανοίξουν το πανώ που κουβαλούσαν. Μετά από διαμαρτυρία των παρευρισκομένων η απαίτηση μεταμορφώθηκε σε έγνοια για την σωματική τους ασφάλεια, μετά σε έλεγχο για άδεια οδήγησης και ασφάλειας και τελικά σε ταυτοποίηση στοιχείων. Η παρωδία αυτή κατέληξε με την προσαγωγή ενός εκ των δύο στο αστυνομικό τμήμα Συκεών για ταυτοποίηση στοιχείων με την δικαιολογία ότι ήταν φθαρμένη η ταυτότητά του. Ασφαλώς πήγαμε και όλοι οι παρευρισκόμενοι για να σιγουρέψουμε ότι θα έμενε το όλο θέμα στην ταυτοποίηση στοιχείων και τελικά μετά από τις συνήθεις διαδικασίες ο προσαχθείς αφέθηκε ελεύθερος.

Το γεγονός αυτό βέβαια ούτε μεμονωμένο είναι, ούτε μας εξέπληξε. Η όλη αυθαιρεσία και προσβλητική συμπεριφορά των ανδρών της ομάδας ΔΕΛΤΑ, το γεγονός ότι σε χρόνο μηδέν οι δύο μηχανές είχαν γίνει δέκα, οι έλεγχοι και η προσαγωγή δεν αποτελούν απλώς προϊόν υπερβάλλοντος ζήλου εκ μέρους των οργάνων “προστασίας του πολίτη”, αλλά μέρος μιας γενικότερης στοχοποίησης όλων αυτών των κινημάτων που ξεφεύγουν από τον έλεγχο κράτους και κεφαλαίου. Σε μια εποχή που ο ΓΑΠ έρχεται κάθε μέρα σχεδόν να μας παρουσιάσει και από ένα καινούριο χαράτσι ως “αναγκαίο κακό” ενώ την ίδια στιγμή χαρίζει απλόχερα λεφτά στις τράπεζες για να τις γλιτώσει από την χρεοκοπία, εμείς ερχόμαστε και λέμε “φτάνει πια” σε όλους αυτούς που μας κατακλέβουν την ζωή. Ξεκινήσαμε από τα διόδια, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνουμε εκεί και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να πάρουμε ολόκληρες τις ζωές μας πίσω στα χέρια μας!

ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!

Ανοιχτή Συνέλευση Θεσσαλονίκης «ελεύθεροι δρόμοι χωρίς διόδια»
  • Blogroll

  • Blog Archive