Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Λίγο πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, μία σειρά από προσωπικότητες των ΗΠΑ ένωσαν τις φωνές τους στη Νέα Υόρκη για να διαμαρτυρηθούν… για το «κακό» που βρήκε τη χώρα τους. Ανάμεσα σε αυτούς και ο διάσημος ντοκιμανταρίστας Μάικλ Μουρ, ο οποίος αφού τόνισε ότι ο Τραμπ δεν έχει τη λαϊκή εντολή για να γίνει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους Αμερικανούς να...
κάνουν έναν αγώνα 100 Ημερών Αντίστασης με σκοπό να τον ρίξουν, με βασικό τους όπλο το χιούμορ!
Παίρνοντας τον λόγο από τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος είχε ήση στείλει το μήνυμα ότι «ότι κι αν συμβεί θα μείνουμε ενωμένοι για τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των συμπολιτών μας», ο δημιουργός της ιδιαίτερα επικριτικής ταινίας για τον νέο πλανητάρχη  «Ο Μάικλ Μουρ στη χώρα του Τραμπ», είπε: «Πρώτα τα κακά νέα. Ξέρω. Όσο άσχημα κι αν πιστεύουμε ότι θα είναι τα πράγματα, θα είναι ακόμη χειρότερα. Αυτή είναι η αλήθεια φίλοι μου».
Δείτε την ομιλία του Μάικλ Μουρ:

Ο Τραμπ δεν έχει τη λαϊκή εντολή
Αν και άρχισε με τόσο απαισιόδοξο τρόπο την ομιλία του, δεν άργησε να πει στους Νεοϋορκέζους και τα καλά νέα. «Τα καλά νέα είναι, ότι είμαστε περισσότεροι από αυτούς!». Αφού ο Μουρ χαρακτήρισε τουλάχιστον «θλιβερό» το γεγονός ότι αυτός ο άνθρωπος εκπροσωπεί αυτή τη στιγμή ολόκληρη τη χώρα, τόνισε ότι το κάνει μην έχοντας τη λαϊκή εντολή.
Τι εννοούσε; «Δεν είναι μόνο ότι η Χίλαρι Κλίντον πήρε 3 εκατ. περισσότερες ψήφους από τον Τραμπ, αλλά υπάρχουν κι άλλα 7 εκατ. Αμερικανών που ψήφισαν τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους. Και αυτοί δεν ήθελαν για πρόεδρο τους τον Ντόναλντ Τραμπ. Υπάρχουν περισσότεροι από 10 εκατ. ψηφοφόροι που είπαν “όχι” σε αυτή την επιλογή», εξήγησε.
«Δεν υφίσταται λαϊκή εντολή», τόνισε, και συνέχισε: «Κρατήστε το καλά αυτό στο μυαλό σας, σε αυτές τις στιγμές απελπισίας. Δεν είστε μόνοι σας. Είμαστε η πλειοψηφία. Μην τα παρατάτε. Εγώ δεν παραιτούμε! Όχι!», είπε ο σκηνοθέτης που έχει επικρίνει όσο κανένας άλλος όχι μόνο τον Τραμπ, αλλά και τον έτερο πρώην πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων, τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο.

Οι 100 Μέρες Αντίστασης
Την ώρα που η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα κάνει έναν αγώνα δρόμου 100 ημερών για να δώσει το στίγμα της, ο Μάικλ Μουρ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να κάνουν επίσης έναν αγώνα δρόμου 100 ημερών… αντιστεκόμενοι.
«Αυτή η συγκέντρωση θα είναι η αρχή των δικών μας 100 Ημερών Αντίστασης. και αυτές θα είναι μόνο οι 100 πρώτες μέρες που θα αντιστεκόμαστε. Επειδή όμως θέλω να σκέφτομαι θετικά, ελπίζω να χρειαστούμε μόνο 100 μέρες», είπε απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος, καλώντας το να συσπειρωθεί στη σελίδα 100daysofresistance.org και να οργανώσει την «αντεπίθεση» του.

Είμαστε όλοι ότι είναι και οι άλλοι
Και πώς καλεί ο ο Μάικλ Μουρ τους Αμερικανούς να αντισταθούν; Με το να μπουν στην πρώτη γραμμή. Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξήγησε ο διάσημος σκηνοθέτης, όταν οι αρχές θα έρθουν να απελάσουν τον Μεξικάνο γείτονα, οι πολίτες θα πρέπει να θέσουν εαυτόν μπροστά και να πουν «πάρτε κι εμένα». Όταν η κυβέρνηση θα αναγκάσει τους μουσουλμάνους να εγγραφούν σε κάποιο μητρώο, θα πρέπει να γραφτούν κι αυτοί κι ας μην είναι μουσουλμάνοι.
«Βρισκόμαστε σε μία πολύ επικίνδυνη καμπή της ιστορίας, όπου ένας κακοήθης, ναρκισσιστής και άρρωστος με τη δημοσιότητα άνθρωπος βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο. Και δεν αρκούν διαδηλώσεις σαν αυτές… Πρέπει να γίνουμε όλοι μουσουλμάνοι, Μεξικάνοι, γυναίκες, ομοφυλόφιλοι. Είμαστε όλοι Αμερικάνοι!», τόνισε, με το πλήθος να ξεσπάει σε χειροκροτήματα.
«Θα κερδίσουμε! Με λίγο πόνο, με λίγη ταλαιπωρία, αλλά με πολλή δουλειά από πλευρά μας, θα σταματήσουμε αυτό τον άνθρωπο. Δεν θα τον αφήσουμε εκεί για 4 χρόνια», συνέχισε.

Όπλο μας το χιούμορ
Σύμφωνα με τον Μάικλ Μουρ το πιο ισχυρό όπλο για να πολεμήσει κανείς τον νέο πλανητάρχη είναι το χιούμορ.
«Το να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα καμώματα του Τραμπ, όπως το να προσβάλλει γυναίκες και την ίδια στιγμή να αποκαλεί βιαστές τους μετανάστες, δεν τον επηρεάζουν», παρατήρησε ο Μάικλ Μουρ. «Τον επηρεάζει όμως η σάτιρα», είπε.
«Το να τον κοροϊδεύουμε, να τον εξευτελίζουμε και να δείχνουμε πόσο αντι-δημοφιλής είναι, είναι και η Αχίλλειος πτέρνα του», συνέχισε.
«Και δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στους επαγγελματίες κωμικούς για αυτό», σημείωσε ο Μουρ.
«Όλοι μας έχουμε χιούμορ. Ας το χρησιμοποιήσουμε! Σατιρίστε και εξευτελίστε τον βασιλιά που δεν έχει ρούχα. Κάντε το για εμένα. Ας φτιάξουμε έναν στρατό κωμικών και αυτός θα τον ρίξει», κατέληξε ο διάσημος ντοκιμενταρίστας.
  • Blogroll

  • Blog Archive