Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ελευθερία να ενοχλείς, απαραίτητο στην σεξουαλική ελευθερία». Αυτός είναι ο τίτλος ενός άρθρου στην εφημερίδα Le Monde, το οποίο θα συζητηθεί. Μία ομάδα γυναικών, ανάμεσά τους και η Κατρίν Ντενέβ, αντιτίθεται στην ....
έκταση που έχει πάρει το σκάνδαλο Γουάινστιν και ασκεί κριτική στα όσα συνέβησαν μετά την εκδήλωση του κινήματος #Metoo.
«Ο βιασμός είναι ένα έγκλημα. Όμως το επίμονο ή αδέξιο 'καμάκι' δεν είναι αδίκημα, ούτε η αβρότητα φαλλοκρατική επίθεση», γράφουν στην εφημερίδα Le Monde περίπου 100 ηθοποιοί, συγγραφείς, ερευνήτριες και δημοσιογράφοι, απορρίπτοντας τον «πουριτανισμό» που έχει κάνει την εμφάνισή του μετά τις πρώτες κατηγορίες για παρενόχληση και σεξουαλική επίθεση με στόχο τον ισχυρό Αμερικανό παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν.
Στο κείμενό τους υπερασπίζονται την ελευθερία των ανδρών να ενοχλούν και αντιτάσσονται στην «εκστρατεία κατάδοσης» που ακολούθησε μετά τις μεγάλες διαστάσεις που πήρε το σκάνδαλο.
Επισημαίνουν ότι «αν μετά την υπόθεση υπήρξε μια θεμιτή συνειδητοποίηση των σεξουαλικών βιαιοτήτων που ασκούνται σε βάρος των γυναικών, ιδιαίτερα μέσα στο επαγγελματικό πλαίσιο, αυτή η απελευθέρωση του λόγου στρέφεται σήμερα στο αντίθετό της: μας διατάσσουν να μιλάμε καθώς πρέπει, να αποσιωπούμε αυτό που προκαλεί θυμό, και αυτές που αρνούνται να υποκύψουν σε τέτοιες εντολές θεωρούνται προδότριες, συνεργοί!».
Στο κείμενό τους υπογραμμίζουν, κάνοντας λόγο για ένα «καθαρτήριο κύμα», ότι «άνδρες τιμωρήθηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, υποχρεώθηκαν σε παραίτηση, ενώ το μόνο κακό που έκαναν ήταν να αγγίξουν ένα γόνατο, να αποπειραθούν να κλέψουν ένα φιλί, να μιλήσουν για 'προσωπικά' πράγματα σε ένα επαγγελματικό δείπνο ή να στείλουν μηνύματα με σεξουαλικά υπονοούμενα σε μια γυναίκα, η έλξη με την οποία δεν ήταν αμοιβαία».
Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους η ομάδα αυτή τονίζει «αυτός ο πυρετός να στείλουμε τα 'γουρούνια' στο σφαγείο, αντί να βοηθάει τις γυναίκες να αυτονομηθούν, εξυπηρετεί στην πραγματικότητα τα συμφέροντα των εχθρών της σεξουαλικής ελευθερίας, των θρησκευτικών εξτρεμιστών, των χειρότερων αντιδραστικών και αυτών που θεωρούν (....) ότι οι γυναίκες είναι ξεχωριστά όντα, παιδιά με πρόσωπο ενηλίκου, που ζητούν να προστατεύονται. Ως γυναίκες, δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας μέσα σ' αυτόν τον φεμινισμό που, πέρα από την καταγγελία των καταχρήσεων εξουσίας, παίρνει το πρόσωπο ενός μίσους προς τους άνδρες και τη σεξουαλικότητα».

 efsyn.gr

  • Blogroll

  • Blog Archive