Περιγραφές που παραπέμπουν σε διατροφική «βόμβα», η οποία ευθύνεται
για σειρά ασθενειών και απειλεί με μαζικές δηλητηριάσεις, δημοσιεύει η
βρετανική εφημερίδα «Guardian», σε ρεπορτάζ για αμερικανικές
εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος από χοίρους και ...
κοτόπουλα.
Τα σοβαρά προβλήματα υγιεινής ανακαλύφθηκαν σε μερικές από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής κρέατος των ΗΠΑ, την ώρα που μια νέα ανάλυση αποκαλύπτει ότι το 15% (περίπου ένας στους επτά) του αμερικανικού πληθυσμού πάσχει από τροφικές ασθένειες ετησίως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία κοινής έρευνας του «Guardian» και του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Bureau of Investigative Journalism - TBIJ) τα περιστατικά υγιεινής ανέρχονται πλέον σε αριθμούς που οι εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν ως «πολύ ανησυχητικούς». Αμερικανοί ακτιβιστές ζητούν για πολλοστή φορά να κλείσει το νομικό κενό που επιτρέπει να πωλείται κρέας με σαλμονέλα. Προειδοποιούν επίσης για την επιμονή της βιομηχανίας να επιταχύνει την παραγωγή στις εγκαταστάσεις παραγωγής κρέατος της χώρας. Παράλληλα, οι Βρετανοί ακτιβιστές προειδοποιούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να πλημμυρίσει με «βρώμικο κρέας» εάν υπογραφεί εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ μετά την Brexit.
Ο κατάλογος των παραβάσεων υγιεινής είναι μεγάλος. Το δημοσίευμα αναφέρει μόνο μερικές χαρακτηριστικές από αυτές:
Αναφορές... για «γερά στομάχια»
Ωστόσο, οι ακτιβιστές προειδοποιούν ότι το πρόβλημα μακράν δεν έχει λυθεί. Ο Τόνι Κόρμπο, εκπρόσωπος της ομάδας πίεσης «Food and Water Watch», δήλωσε: «Ενώ οι επιθεωρητές είναι σε θέση να αναφέρουν τα εργοστάσια για εκατοντάδες παραβιάσεις την εβδομάδα, είμαι βέβαιος ότι δεν καταγράφουν κάθε περίπτωση μη ασφαλών πρακτικών που διαπράττονται σε αυτά τα εργοστάσια».
Οι επιθεωρητές υγιεινής του κρέατος συμφώνησαν με την παραπάνω διαπίστωση, δηλώνοντας στην εφημερίδα, ότι διάφοροι παράγοντες και πιέσεις καθιστούν «αναπόφευκτο», κάποιες παραβιάσεις υγιεινής να «πέρασαν μέσα από το δίχτυ».
Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, σύμφωνα με τον καθηγητή ‘Ερικ Μιλστόουνe, εμπειρογνώμονα ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, «εξαιτίας των κινδύνων εξάπλωσης μολυσματικών παθογόνων οργανισμών από σφάγιο σε σφάγιο και μεταξύ των μερίδων κρέατος. Οι ρυθμοί με τους οποίους εμφανίζονται εστίες μολυσματικής τροφικής δηλητηρίασης στις ΗΠΑ είναι σημαντικά υψηλότεροι από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ και η κακή υγιεινή στην αλυσίδα εφοδιασμού με κρέας είναι η κύρια αιτία τροφικής δηλητηρίασης στις ΗΠΑ».
Στην κατοχή του «Guardian» και του TBIJ βρίσκονται αδημοσίευτα έγγραφα που αφορούν σε 47 μονάδες επεξεργασίας κρέατος στις ΗΠΑ. Ορισμένα από τα έγγραφα σχετίζονται με ορισμένες εταιρείες, όπως η Pilgrim’s Pride, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πουλερικών των ΗΠΑ και η Swift Pork. Αν και δεν πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο «προφίλ» του εν λόγω κλάδου - υπάρχουν περίπου 6.000 εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος στις ΗΠΑ τα οποία επιθεωρούνται τακτικά από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Ελέγχου των Τροφίμων (FSIS) - τα έγγραφα παρέχουν ένα «στιγμιότυπο» από θέματα που σπάνια παρουσιάζονται λεπτομερώς στο κοινό και τα οποία αποτελούν αιτία συναγερμού για τους ακτιβιστές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Βρετανία.
«Η βιομηχανία κρέατος των ΗΠΑ έχει την ευθύνη να καθαρίσει την πρακτική της», δήλωσε ο Ντέιβιντ Βαλίνγκα, ανώτερο στέλεχος υγείας στο Συμβούλιο Άμυνας των Φυσικών Πόρων, ο οποίος εξασφάλισε μερικά από τα έγγραφα. Είπε ότι η Pilgrim’s Pride καταγράφει λεπτομερώς «πολυάριθμες παραβιάσεις της ασφάλειας των τροφίμων».
Ο Βρετανός Κέρυ Μακάρθι, πρώην «σκιώδης» υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, ζήτησε επείγουσες διαβεβαιώσεις τόσο από την αρμόδια Υπηρεσία Προτύπων για τα Τρόφιμα του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) όσο και από την κυβέρνηση, ότι τα πρότυπα ασφαλείας δεν θα επιτρέπεται να απαξιωθούν, καθώς οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ξεκινούν.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει μια κούρσα προες τον πάτο. Πρέπει να επιμείνουμε ώστε οι ΗΠΑ να αυξήσουν τα πρότυπά τους και να εγγυηθούν την ασφάλεια των τροφίμων προτού επιτρέψουμε εισαγωγές κρέατος από τις ΗΠΑ», ανέφερε.
Τα έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους ο «Guardian» και το TBIJ δεν αποκαλύπτουν τον πλήρη αριθμό των εκθέσεων μη συμμόρφωσης σε ολόκληρο τον κλάδο. Ωστόσο, ένα σύνολο δεδομένων που καλύπτει 13 μεγάλες εγκαταστάσεις κόκκινου κρέατος και πουλερικών σε διάστημα δύο ετών (2015-17) δείχνει κατά μέσο όρο πάνω από 150 παραβιάσεις την εβδομάδα και 15.000 παραβιάσεις σε όλη την παραπάνω περίοδο. Χιλιάδες παρόμοιες παραβιάσεις και παραβάσεις της ασφάλειας και της υγιεινής καταγράφηκαν σε 10 μονάδες παραγωγής χοιρινού κρέατος μέσα σε πέντε χρόνια μέχρι το 2016, σύμφωνα με άλλα έγγραφα.
Μια ακόμη παρτίδα μη δημοσιευμένων εγγράφων δείχνει συχνές παραβιάσεις σε 24 εγκαταστάσεις που λειτουργούσε η Pilgrim’s Pride, η οποία αγόρασε πρόσφατα το βρετανικό κολοσσό πουλερικών «Moy Park». Η εταιρεία σφαγιάζει 34 εκατομμύρια πουλερικά την εβδομάδα και παράγει το ένα στα πέντε κοτόπουλα στη χώρα.
Περισσότερες από 16.000 αναφορές μη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία για την υγιεινή στην λειτουργία της Pilgrim’s Pride περιγράφουν 36.612 επιμέρους κανονιστικές παραβιάσεις - κατά μέσο όρο 1.464 μηνιαίως - στα 24 εργοστάσια, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 25 μηνών μεταξύ 2014 και 2016.
Σε ένα περιστατικό, μολυσμένο κρέας - το οποίο αποκλείστηκε από την εισαγωγή του στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα - τοποθετήθηκε σε ένα κοντέινερ προοριζόμενο για βρώσιμα προϊόντα. Ένας επιθεωρητής ανακάλυψε «σφάγια πουλερικών με σηψαιμική νόσο (…) σφάγια που έχασαν τη ζωή τους από άλλα αίτια εκτός από τη σφαγή (…)» κ.ά.
Ένας άλλος επιθεωρητής είδε μπούτια κοτόπουλου να έχουν πέσει στο πάτωμα και να δίνονται οδηγίες στους εργάτες να τα καθαρίσουν με χλωριωμένο νερό.
Σε ένα άλλο περιστατικό, στο τμήμα συσκευασίας, βρέθηκαν δεκάδες ολόκληρα πουλερικά στο πάτωμα. Ένας επιθεωρητής επεσήμανε: «Κατά την παρουσία μου, άρχισαν διορθωτικές ενέργειες με τη συλλογή όλων των προϊόντων από το πάτωμα ... για να μεταφερθούν στον καθορισμένο σταθμό πλυσίματος της εγκατάστασης».
Κρέας γεμάτο περιττώματα καταγράφηκε επίσης από έναν επιθεωρητή ο οποίος σημείωσε: «Παρατήρησα ένα έντερο πουλερικών στον κάδο των συκωτιών. Το έντερο είχε μήκος περίπου 6,5 ίντσες και είχε ορατά περιττώματα που έβγαιναν και από τα δύο άκρα».
Σε ένα άλλο εργοστάσιο του Pilgrim’s Pride, τα αρχεία αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο ο ελλιπής εξοπλισμός οδήγησε σε μολυσμένο σφάγιο από περιττώματα. «Παρατήρησα σε ένα από τα 10 δείγματα πουλερικών κόπρανα στο εξωτερικό του δεξιού μηρού. Το σημείο των κοπράνων ήταν καφέ πράσινο στο χρώμα και είχε μια χαλαρή συνεκτικότητα», σημειώνει ένας επιθεωρητής. Το εν λόγω πουλερικό στάλθηκε για καθαρισμό με χλωριωμένο νερό.
Τα εσωτερικά αρχεία της FSIS είναι γεμάτα και με παραβιάσεις σε μονάδες παραγωγής χοιρινού κρέατος. Σε ένα περιστατικό που καταγράφηκε σε ένα εργοστάσιο της Swift Pork, το οποίο ανήκει στον κτηνοτροφικό κολοσσό JBS, 48 σφάγια χοίρων έπεσαν στο πάτωμα εξαιτίας ελαττωματικού εξοπλισμού, οδηγώντας σε μόλυνση με «μαύρο γράσο, πίσσα και κηλίδες αίματος». Τα αρχεία σημειώνουν: «Η γραμμή παραγωγής σταμάτησε για περίπου 15 λεπτά. Τα σφάγια εστάλησαν για να καθαριστούν με ατμό και νερό 180 βαθμών Φαρενάιτ». Σε άλλη περίπτωση, ένας υπάλληλος καθαρίζει το πάτωμα του εργοστασίου από τα προϊόντα κρέατος δίπλα σε έναν μεταφορικό ιμάντα, δημιουργώντας ένα νέφος που θα μπορούσε να μολύνει το κρέας. «Αυτή η ομίχλη μολύνεται από μη βρώσιμα θραύσματα και έρχεται σε επαφή με βρώσιμο προϊόν», παρατηρεί ένας επιθεωρητής.
Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, διαπιστώθηκε ότι το κεφάλι ενός χοίρου καλύπτει μερικώς μια αποχέτευση, οδηγώντας σε «αιματηρά λύματα που γεμίζουν την περιοχή». Αυτό και ένα άλλο μπλοκάρισμα που προκλήθηκε από την συσσώρευση δέρματος, οδήγησε στο να πλημμυρίσουν τμήματα του εργοστασίου με βρώμικο νερό. Ο επιθεωρητής περιγράφει πως η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί εγκυμονούσε κινδύνους μόλυνσης στην γραμμή παραγωγής, αφού οι εργάτες τσαλαβουτούσαν στο πλημμυρισμένο πάτωμα, με τις σταγόνες να φτάνουν παντού.
Σε ένα άλλο μέρος του εργοστασίου, οι επιθεωρητές βρήκαν ένα νεροχύτη από ανοξείδωτο χάλυβα για τα χέρια φραγμένο κατά περίπου το ένα τέταρτο νερό γεμάτο αίμα, κομμάτια λίπους και κρέατος. Οι εργάτες στην γραμμή παραγωγής χρησιμοποιούν αυτό το νεροχύτη για να καθαρίσουν τα χέρια και τα γάντια τους δημιουργώντας εύλογες ανθυγιεινές συνθήκες. Η JBS, η οποία είναι ιδιοκτήτρια της Pilgrim's και της Swift Pork, δήλωσε ότι όλες οι παραβιάσεις που καταγράφηκαν «αντιμετωπίστηκαν αμέσως» και ότι οι καταναλωτές δεν τέθηκαν ποτέ σε κίνδυνο.
Το «βασίλειο» της σαλμονέλας
Οι ΗΠΑ έχουν συγκλονιστικά υψηλά επίπεδα τροφικών ασθενειών, σύμφωνα με νέα ανάλυση της βρετανικής ομάδας πίεσης Sustain. Αναφέρει ότι ετησίως περίπου το 14,7% (48 εκατομμύρια άνθρωποι) του πληθυσμού των ΗΠΑ εκτιμάται ότι πάσχει από σχετική ασθένεια, σε σύγκριση με περίπου 1,5% (1 εκατομμύριο) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις ΗΠΑ, 128.000 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και 3.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο από τροφικές ασθένειες.
Η σαλμονέλα προκαλεί περίπου 1 εκατομμύριο ασθένειες ετησίως στις ΗΠΑ, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων περιστατικών είναι σχετικά χαμηλός, με μόλις 10.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις το 2016. Ωστόσο, τα μη αναφερόμενα περιστατικά θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά αυτούς τους αριθμούς. Το «βασίλειο» της σαλμονέλας είναι οι φάρμες και βρίσκεται στα κόπρανα των πουλερικών και των ζώων. Τα ζώα εκτροφής και τα πουλερικά μπορούν να μολυνθούν με περιττώματα που περιέχουν τα βακτήρια κατά τη μεταφορά τους στα σφαγεία, όπου οι διαδικασίες σφαγής και επεξεργασίας μπορούν επίσης να τα διαδώσουν.
Η Καθ Ντάλμερι, διευθύνων σύμβουλος της Sustain, δήλωσε ότι τα στοιχεία υπογραμμίζουν τις ανησυχίες για τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου: «Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί να μειώσουμε τα πρότυπα (σσ. ασφαλείας) των τροφίμων σε αντάλλαγμα μιας γρήγορης εμπορικής συμφωνία, αλλά πρέπει να το πολεμήσουμε σκληρά αυτό. Θέλουν απελπισμένα να μας πουλήσουν κοτόπουλο πλυμένο με χλώριο, αλλά γνωρίζουμε ότι το χλώριο μπορεί να καλύψει το χαλασμένο ή βρωμικό κρέας, τα χαμηλά πρότυπα υγιεινής και την κακή διαβίωση των ζώων, τα οποία δεν θα υποστηρίξει ο Βρετανός καταναλωτής».
tvxs
κοτόπουλα.
Τα σοβαρά προβλήματα υγιεινής ανακαλύφθηκαν σε μερικές από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής κρέατος των ΗΠΑ, την ώρα που μια νέα ανάλυση αποκαλύπτει ότι το 15% (περίπου ένας στους επτά) του αμερικανικού πληθυσμού πάσχει από τροφικές ασθένειες ετησίως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία κοινής έρευνας του «Guardian» και του Γραφείου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Bureau of Investigative Journalism - TBIJ) τα περιστατικά υγιεινής ανέρχονται πλέον σε αριθμούς που οι εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν ως «πολύ ανησυχητικούς». Αμερικανοί ακτιβιστές ζητούν για πολλοστή φορά να κλείσει το νομικό κενό που επιτρέπει να πωλείται κρέας με σαλμονέλα. Προειδοποιούν επίσης για την επιμονή της βιομηχανίας να επιταχύνει την παραγωγή στις εγκαταστάσεις παραγωγής κρέατος της χώρας. Παράλληλα, οι Βρετανοί ακτιβιστές προειδοποιούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να πλημμυρίσει με «βρώμικο κρέας» εάν υπογραφεί εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ μετά την Brexit.
Ο κατάλογος των παραβάσεων υγιεινής είναι μεγάλος. Το δημοσίευμα αναφέρει μόνο μερικές χαρακτηριστικές από αυτές:
- Ακατάλληλα κρέατα πουλερικών βρέθηκαν σε δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση κατάλληλων τροφίμων
- Σφάγια χοίρων συσσωρεύονται στο πάτωμα του εργοστασίου μετά από μηχανική βλάβη, με άμεσο κίνδυνο μόλυνσης από γράσα, αίμα και άλλη βρωμιά.
- Κρέας που προορίζεται για την ανθρώπινη τροφική αλυσίδα βρέθηκε γεμάτο περιττώματα και αποστήματα γεμάτα πύον.
- Το πάτωμα είναι πλημμυρισμένο από βρωμικό νερό, αφότου οι αποχετεύσεις βούλωσαν από κομμάτια κρέατος.
- Βρώμικο κοτόπουλο, γεμάτο με περιττώματα ή που έχει πέσει στο πάτωμα, επιστρέφει στη γραμμή παραγωγής αφού πλυθεί με αραιό χλώριο.
Αναφορές... για «γερά στομάχια»
Ωστόσο, οι ακτιβιστές προειδοποιούν ότι το πρόβλημα μακράν δεν έχει λυθεί. Ο Τόνι Κόρμπο, εκπρόσωπος της ομάδας πίεσης «Food and Water Watch», δήλωσε: «Ενώ οι επιθεωρητές είναι σε θέση να αναφέρουν τα εργοστάσια για εκατοντάδες παραβιάσεις την εβδομάδα, είμαι βέβαιος ότι δεν καταγράφουν κάθε περίπτωση μη ασφαλών πρακτικών που διαπράττονται σε αυτά τα εργοστάσια».
Οι επιθεωρητές υγιεινής του κρέατος συμφώνησαν με την παραπάνω διαπίστωση, δηλώνοντας στην εφημερίδα, ότι διάφοροι παράγοντες και πιέσεις καθιστούν «αναπόφευκτο», κάποιες παραβιάσεις υγιεινής να «πέρασαν μέσα από το δίχτυ».
Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, σύμφωνα με τον καθηγητή ‘Ερικ Μιλστόουνe, εμπειρογνώμονα ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, «εξαιτίας των κινδύνων εξάπλωσης μολυσματικών παθογόνων οργανισμών από σφάγιο σε σφάγιο και μεταξύ των μερίδων κρέατος. Οι ρυθμοί με τους οποίους εμφανίζονται εστίες μολυσματικής τροφικής δηλητηρίασης στις ΗΠΑ είναι σημαντικά υψηλότεροι από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την ΕΕ και η κακή υγιεινή στην αλυσίδα εφοδιασμού με κρέας είναι η κύρια αιτία τροφικής δηλητηρίασης στις ΗΠΑ».
Στην κατοχή του «Guardian» και του TBIJ βρίσκονται αδημοσίευτα έγγραφα που αφορούν σε 47 μονάδες επεξεργασίας κρέατος στις ΗΠΑ. Ορισμένα από τα έγγραφα σχετίζονται με ορισμένες εταιρείες, όπως η Pilgrim’s Pride, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πουλερικών των ΗΠΑ και η Swift Pork. Αν και δεν πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο «προφίλ» του εν λόγω κλάδου - υπάρχουν περίπου 6.000 εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος στις ΗΠΑ τα οποία επιθεωρούνται τακτικά από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Ελέγχου των Τροφίμων (FSIS) - τα έγγραφα παρέχουν ένα «στιγμιότυπο» από θέματα που σπάνια παρουσιάζονται λεπτομερώς στο κοινό και τα οποία αποτελούν αιτία συναγερμού για τους ακτιβιστές, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Βρετανία.
«Η βιομηχανία κρέατος των ΗΠΑ έχει την ευθύνη να καθαρίσει την πρακτική της», δήλωσε ο Ντέιβιντ Βαλίνγκα, ανώτερο στέλεχος υγείας στο Συμβούλιο Άμυνας των Φυσικών Πόρων, ο οποίος εξασφάλισε μερικά από τα έγγραφα. Είπε ότι η Pilgrim’s Pride καταγράφει λεπτομερώς «πολυάριθμες παραβιάσεις της ασφάλειας των τροφίμων».
Ο Βρετανός Κέρυ Μακάρθι, πρώην «σκιώδης» υπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, ζήτησε επείγουσες διαβεβαιώσεις τόσο από την αρμόδια Υπηρεσία Προτύπων για τα Τρόφιμα του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) όσο και από την κυβέρνηση, ότι τα πρότυπα ασφαλείας δεν θα επιτρέπεται να απαξιωθούν, καθώς οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ ξεκινούν.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει μια κούρσα προες τον πάτο. Πρέπει να επιμείνουμε ώστε οι ΗΠΑ να αυξήσουν τα πρότυπά τους και να εγγυηθούν την ασφάλεια των τροφίμων προτού επιτρέψουμε εισαγωγές κρέατος από τις ΗΠΑ», ανέφερε.
Τα έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους ο «Guardian» και το TBIJ δεν αποκαλύπτουν τον πλήρη αριθμό των εκθέσεων μη συμμόρφωσης σε ολόκληρο τον κλάδο. Ωστόσο, ένα σύνολο δεδομένων που καλύπτει 13 μεγάλες εγκαταστάσεις κόκκινου κρέατος και πουλερικών σε διάστημα δύο ετών (2015-17) δείχνει κατά μέσο όρο πάνω από 150 παραβιάσεις την εβδομάδα και 15.000 παραβιάσεις σε όλη την παραπάνω περίοδο. Χιλιάδες παρόμοιες παραβιάσεις και παραβάσεις της ασφάλειας και της υγιεινής καταγράφηκαν σε 10 μονάδες παραγωγής χοιρινού κρέατος μέσα σε πέντε χρόνια μέχρι το 2016, σύμφωνα με άλλα έγγραφα.
Μια ακόμη παρτίδα μη δημοσιευμένων εγγράφων δείχνει συχνές παραβιάσεις σε 24 εγκαταστάσεις που λειτουργούσε η Pilgrim’s Pride, η οποία αγόρασε πρόσφατα το βρετανικό κολοσσό πουλερικών «Moy Park». Η εταιρεία σφαγιάζει 34 εκατομμύρια πουλερικά την εβδομάδα και παράγει το ένα στα πέντε κοτόπουλα στη χώρα.
Περισσότερες από 16.000 αναφορές μη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία για την υγιεινή στην λειτουργία της Pilgrim’s Pride περιγράφουν 36.612 επιμέρους κανονιστικές παραβιάσεις - κατά μέσο όρο 1.464 μηνιαίως - στα 24 εργοστάσια, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 25 μηνών μεταξύ 2014 και 2016.
Σε ένα περιστατικό, μολυσμένο κρέας - το οποίο αποκλείστηκε από την εισαγωγή του στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα - τοποθετήθηκε σε ένα κοντέινερ προοριζόμενο για βρώσιμα προϊόντα. Ένας επιθεωρητής ανακάλυψε «σφάγια πουλερικών με σηψαιμική νόσο (…) σφάγια που έχασαν τη ζωή τους από άλλα αίτια εκτός από τη σφαγή (…)» κ.ά.
Ένας άλλος επιθεωρητής είδε μπούτια κοτόπουλου να έχουν πέσει στο πάτωμα και να δίνονται οδηγίες στους εργάτες να τα καθαρίσουν με χλωριωμένο νερό.
Σε ένα άλλο περιστατικό, στο τμήμα συσκευασίας, βρέθηκαν δεκάδες ολόκληρα πουλερικά στο πάτωμα. Ένας επιθεωρητής επεσήμανε: «Κατά την παρουσία μου, άρχισαν διορθωτικές ενέργειες με τη συλλογή όλων των προϊόντων από το πάτωμα ... για να μεταφερθούν στον καθορισμένο σταθμό πλυσίματος της εγκατάστασης».
Κρέας γεμάτο περιττώματα καταγράφηκε επίσης από έναν επιθεωρητή ο οποίος σημείωσε: «Παρατήρησα ένα έντερο πουλερικών στον κάδο των συκωτιών. Το έντερο είχε μήκος περίπου 6,5 ίντσες και είχε ορατά περιττώματα που έβγαιναν και από τα δύο άκρα».
Σε ένα άλλο εργοστάσιο του Pilgrim’s Pride, τα αρχεία αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο ο ελλιπής εξοπλισμός οδήγησε σε μολυσμένο σφάγιο από περιττώματα. «Παρατήρησα σε ένα από τα 10 δείγματα πουλερικών κόπρανα στο εξωτερικό του δεξιού μηρού. Το σημείο των κοπράνων ήταν καφέ πράσινο στο χρώμα και είχε μια χαλαρή συνεκτικότητα», σημειώνει ένας επιθεωρητής. Το εν λόγω πουλερικό στάλθηκε για καθαρισμό με χλωριωμένο νερό.
Τα εσωτερικά αρχεία της FSIS είναι γεμάτα και με παραβιάσεις σε μονάδες παραγωγής χοιρινού κρέατος. Σε ένα περιστατικό που καταγράφηκε σε ένα εργοστάσιο της Swift Pork, το οποίο ανήκει στον κτηνοτροφικό κολοσσό JBS, 48 σφάγια χοίρων έπεσαν στο πάτωμα εξαιτίας ελαττωματικού εξοπλισμού, οδηγώντας σε μόλυνση με «μαύρο γράσο, πίσσα και κηλίδες αίματος». Τα αρχεία σημειώνουν: «Η γραμμή παραγωγής σταμάτησε για περίπου 15 λεπτά. Τα σφάγια εστάλησαν για να καθαριστούν με ατμό και νερό 180 βαθμών Φαρενάιτ». Σε άλλη περίπτωση, ένας υπάλληλος καθαρίζει το πάτωμα του εργοστασίου από τα προϊόντα κρέατος δίπλα σε έναν μεταφορικό ιμάντα, δημιουργώντας ένα νέφος που θα μπορούσε να μολύνει το κρέας. «Αυτή η ομίχλη μολύνεται από μη βρώσιμα θραύσματα και έρχεται σε επαφή με βρώσιμο προϊόν», παρατηρεί ένας επιθεωρητής.
Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, διαπιστώθηκε ότι το κεφάλι ενός χοίρου καλύπτει μερικώς μια αποχέτευση, οδηγώντας σε «αιματηρά λύματα που γεμίζουν την περιοχή». Αυτό και ένα άλλο μπλοκάρισμα που προκλήθηκε από την συσσώρευση δέρματος, οδήγησε στο να πλημμυρίσουν τμήματα του εργοστασίου με βρώμικο νερό. Ο επιθεωρητής περιγράφει πως η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί εγκυμονούσε κινδύνους μόλυνσης στην γραμμή παραγωγής, αφού οι εργάτες τσαλαβουτούσαν στο πλημμυρισμένο πάτωμα, με τις σταγόνες να φτάνουν παντού.
Σε ένα άλλο μέρος του εργοστασίου, οι επιθεωρητές βρήκαν ένα νεροχύτη από ανοξείδωτο χάλυβα για τα χέρια φραγμένο κατά περίπου το ένα τέταρτο νερό γεμάτο αίμα, κομμάτια λίπους και κρέατος. Οι εργάτες στην γραμμή παραγωγής χρησιμοποιούν αυτό το νεροχύτη για να καθαρίσουν τα χέρια και τα γάντια τους δημιουργώντας εύλογες ανθυγιεινές συνθήκες. Η JBS, η οποία είναι ιδιοκτήτρια της Pilgrim's και της Swift Pork, δήλωσε ότι όλες οι παραβιάσεις που καταγράφηκαν «αντιμετωπίστηκαν αμέσως» και ότι οι καταναλωτές δεν τέθηκαν ποτέ σε κίνδυνο.
Το «βασίλειο» της σαλμονέλας
Οι ΗΠΑ έχουν συγκλονιστικά υψηλά επίπεδα τροφικών ασθενειών, σύμφωνα με νέα ανάλυση της βρετανικής ομάδας πίεσης Sustain. Αναφέρει ότι ετησίως περίπου το 14,7% (48 εκατομμύρια άνθρωποι) του πληθυσμού των ΗΠΑ εκτιμάται ότι πάσχει από σχετική ασθένεια, σε σύγκριση με περίπου 1,5% (1 εκατομμύριο) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις ΗΠΑ, 128.000 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και 3.000 πεθαίνουν κάθε χρόνο από τροφικές ασθένειες.
Η σαλμονέλα προκαλεί περίπου 1 εκατομμύριο ασθένειες ετησίως στις ΗΠΑ, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων περιστατικών είναι σχετικά χαμηλός, με μόλις 10.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις το 2016. Ωστόσο, τα μη αναφερόμενα περιστατικά θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά αυτούς τους αριθμούς. Το «βασίλειο» της σαλμονέλας είναι οι φάρμες και βρίσκεται στα κόπρανα των πουλερικών και των ζώων. Τα ζώα εκτροφής και τα πουλερικά μπορούν να μολυνθούν με περιττώματα που περιέχουν τα βακτήρια κατά τη μεταφορά τους στα σφαγεία, όπου οι διαδικασίες σφαγής και επεξεργασίας μπορούν επίσης να τα διαδώσουν.
Η Καθ Ντάλμερι, διευθύνων σύμβουλος της Sustain, δήλωσε ότι τα στοιχεία υπογραμμίζουν τις ανησυχίες για τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου: «Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί να μειώσουμε τα πρότυπα (σσ. ασφαλείας) των τροφίμων σε αντάλλαγμα μιας γρήγορης εμπορικής συμφωνία, αλλά πρέπει να το πολεμήσουμε σκληρά αυτό. Θέλουν απελπισμένα να μας πουλήσουν κοτόπουλο πλυμένο με χλώριο, αλλά γνωρίζουμε ότι το χλώριο μπορεί να καλύψει το χαλασμένο ή βρωμικό κρέας, τα χαμηλά πρότυπα υγιεινής και την κακή διαβίωση των ζώων, τα οποία δεν θα υποστηρίξει ο Βρετανός καταναλωτής».
tvxs