Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Στη φωτογραφία - ντοκουμέντο διακρίνεται στην πρώτη σειρά ο διάσημος θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε νεαρή ηλικία -ακόμη όρθιος και στηριζόμενος στις πατερίτσες- στην ιστορική πορεία κατά του πολέμου στο Βιετνάμ που έγινε στο Λονδίνο στις 17 Μαρτίου 1968.
Η πορεία ξεκινούσε από ...
την Trafalgar Square και έφτανε μέχρι την Grosvenor Square, όπου βρισκόταν η αμερικάνικη πρεσβεία. Στην πρώτη γραμμή διακρίνονται επίσης, η ηθοποιός και ακτιβίστρια Βανέσα Ρέγντκρεϊβ και ο δημοσιογράφος Ταρίκ Αλί.
Τριάντα χρόνια αργότερα, ο Στίβεν Χόκινγκ τάχθηκε δημοσίως κατά του πολέμου στο Ιράκ και συμμετείχε στο κίνημα BDS ενάντια στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «όπως αυτή στη Νότια Αφρική πριν από το 1990» και λέγοντας κατηγορηματικά ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Ο Χόκινγκ ήταν ένα από τα λαμπρότερα μυαλά του καιρού μας, αλλά επίσης ένας ενεργός πολίτης, ένας άνθρωπος με κοινωνική ευαισθησία, που ασκούσε έντονη κριτική στον καπιταλισμό. Ήταν ένας από τους -λίγους- επιστήμονες που είχε προειδοποιήσει ότι η τεχνολογία στα χέρια του πλούτου οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα.


Δεν ήταν μόνο ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της εποχής μας, είχε επίσης έντονη κοινωνική συνείδηση και άσκησε κριτική στον καπιταλισμό, λέγοντας:

"Αν τα μηχανήματα παράγουν ό, τι χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται τα πράγματα. Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια πολυτελή ζωή αν ο πλούτος που παράγεται από το μηχάνημα είναι κοινός αλλά μπορεί επίσης οι περισσότεροι άνθρωποι να καταλήξουν οικτρά φτωχοί, αν δεν γίνει ανακατανομή του πλούτου. Μέχρι στιγμής, η τάση φαίνεται να είναι προς τη δεύτερη επιλογή, με την τεχνολογία να οδηγεί σε ολοένα αυξανόμενη ανισότητα ».
 












πηγή
  • Blogroll

  • Blog Archive