Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Αποζημίωση για τον εγκλεισμό του διεκδικεί ο Τάσος Θεοφίλου

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 24, 2018
Αποζημίωση για τα πέντε χρόνια που βρέθηκε κρατούμενος στη φυλακή, μετά την πρωτόδικη καταδίκη του στη φυλακή, διεκδικεί ο Τάσος Θεοφίλου.

Ο 35χρονος αναρχικός ο οποίος έχει αθωωθεί αμετάκλητα για...
τη ληστεία στην Πάρο και για ένταξη στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», έχει ήδη καταθέσει αίτηση αποζημίωσης, ζητώντας να του καταβληθεί το ποσό των 51.738 ευρώ για τεκμαρτή περιουσιακή ζημία και ηθική βλάβη. Τα χρήματα αυτά προκύπτουν από τις 1.784 ημέρες συνολικής κράτησής του επί του ποσού των 29 ευρώ, το οποίο αποτελεί και το ανώτατο που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

«Τόσο η προφυλάκιση όσο και η μετέπειτα φυλάκιση την οποία υπέστην είχε σοβαρότατο αρνητικό αντίκτυπο στην ζωή μου και την εργασία μου, την οποίαν αναγκάστηκα να διακόψω καθ’ όλη εκείνη τη χρονική περίοδο, πράγμα που δημιούργησε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα σε μένα αλλά και ανυπολόγιστη στενοχώρια, ταλαιπωρία, αίσθηση αδικίας, διασυρμό και ταπείνωση και μου στέρησε την ελευθερία μου για πέντε από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, δεδομένου ότι κατά τη σύλληψή μου ήμουν 30 ετών και σήμερα είμαι 35 ετών» αναφέρει στην αίτηση ο Τ. Θεοφίλου και συνεχίζει: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της προφυλάκισης και της φυλάκισής μου από μόνο το ότι στερήθηκα τη δυνατότητα να εργάζομαι ήταν το αποτέλεσμα να χάνω εισόδημα τουλάχιστον 29 ευρώ ημερησίως».

Η συζήτηση για το ζήτημα της αποζημίωσης αναμένεται να προσδιοριστεί άμεσα, αφού πλέον έχει δημοσιευθεί και η υπ’ αριθμ. 1333/2018 απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης κατά της απαλλακτικής κρίσης του εφετείου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Κώστας Παπαδάκης, δηλώνει  ότι «αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας η αποζημίωση όσων φυλακίστηκαν άδικα. Και αυτά θα πρέπει να τα βλέπουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, δικαστές και ανακριτές που παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις.

Στη χώρα μας το 30% των κρατουμένων είναι υπόδικοι, ποσοστό πολύ ψηλό σε σχέση με τις καταδίκες που επακολουθούν.

Ακόμα, η διαδικασία αποζημίωσης θα έπρεπε να είναι απλούστερη και να αποφασίζεται από το ίδιο το δικαστήριο που αθωώνει με παρεπόμενη απόφασή του και όχι να απαιτείται νέα διαδικασία και έξοδα. Τέλος, το ζήτημα των ευθυνών εκείνων που έστησαν τη δικογραφία Θεοφίλου προκαλώντας ζημία πλέον και στο Ελληνικό Δημόσιο παραμένει ανοιχτό».

Σύμφωνα με την αρεοπαγίτικη απόφαση, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο Τ. Θεοφίλου να συμμετείχε στη ληστεία φορώντας καουμπόικο καπέλο. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η εξέταση του δείγματος σάρωσης από το πειστήριο (καπέλο) δεν έγινε με τον ενδεικνυόμενο επιστημονικά τρόπο, δεν προέκυψε πως η εικόνα του κατηγορούμενου με αυτή τη δράστη με το καουμπόικο καπέλο δεν συμπίπτουν στο ελάχιστο, ενώ κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν τους αναγνώρισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τ. Θεοφίλου συνελήφθη το 2012 και στη συνέχεια κρατήθηκε προσωρινά στις φυλακές Κορυδαλλού. Μετά από διαδοχικές παρατάσεις της προσωρινής του κράτησης μέχρι τις 7-2-2014, καταδικάσθηκε πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 23 ετών, 6 μηνών και 12 ημερών. Παρέμεινε έκτοτε έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού και στη συνέχεια στις φυλακές Κορυδαλλού έως και την 7-7-2017, οπότε και αποφυλακίστηκε με την κατά πλειοψηφία απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.















liberationpolular.wordpress.com

  • Blogroll

  • Blog Archive