Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Στο Άουσβιτς Στέλνει η Τσέλσι τους Φασίστες Οπαδούς της

Posted by ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΡΑΤΣΙΩΤΗ Σάββατο, Οκτωβρίου 13, 2018
Το πρόβλημα της ρατσιστικής συμπεριφοράς στις κερκίδες δεν είναι καινούριο, όμως, τα τελευταία χρόνια, η FIFA και οι απανταχού ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν, τηρώντας σκληρή στάση απέναντι σε...
τέτοιου είδους περιστατικά. Τα βρετανικά γήπεδα, συγκεκριμένα, είχαν ανέκαθεν πρόβλημα όσον αφορά τον ρατσισμό, με οπαδούς συγκεκριμένων ομάδων να φέρουν συγκεκριμένες «ρετσινιές», όπως αυτή του αντισημιτισμού.


Για παράδειγμα, τη σεζόν που μας πέρασε (2017-2018), μια ομάδα φίλων της Τσέλσι φώναζε αντισημιτικά συνθήματα κατά των φιλάθλων της Τότεναμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδιοκτήτης της λονδρέζικης ομάδας, Roman Abramovich, είναι Εβραίος. Μέχρι πριν από κάποιο διάστημα, οι οπαδοί που είτε χαιρετούσαν ναζιστικά είτε προχωρούσαν σε κάποια άλλη ρατσιστική επίθεση, αντιμετώπιζαν αποκλεισμό από το γήπεδο για δύο με τρία χρόνια. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της ομάδας φαίνεται πως βρήκαν έναν διαφορετικό και ίσως πιο αποτελεσματικό -σε βάθος χρόνου- τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.


Από εδώ και στο εξής, οι φίλαθλοι της ομάδας που θα προχωρούν σε τέτοιου είδους ατοπήματα, θα έχουν δύο επιλογές: είτε να αποκλειστούν από το γήπεδο για κάποια χρόνια είτε να συμμετάσχουν σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στο Άουσβιτς -ένα από τα χειρότερα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας- με σκοπό να μάθουν τι ακριβώς συνέβη εκεί.


«Αν απλά τους απαγορεύσεις την είσοδο στο γήπεδο, δεν θα τους αλλάξεις ποτέ τη συμπεριφορά», εξήγησε ο Πρόεδρος της Τσέλσι, Bruce Buck, για να προσθέσει: «Με τη νέα πολιτική που εξετάζουμε, θα τους δίνουμε τη δυνατότητα να αντιληφθούν τι έχουν κάνει, προκειμένου να τους κάνουμε να συμπεριφέρονται καλύτερα. Αυτό που θα τους λέμε είναι: θέλετε να σας απαγορεύσουμε την είσοδο στα γήπεδο ή θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι με τους ειδικούς μας ώστε να καταλάβετε τι κάνατε λάθος;».

Αυτή είναι μια πραγματικά πρωτότυπη ιδέα που έχει την έγκριση του Abramovich, αλλά και του βασικού πυρήνα των υποστηρικτών της Τσέλσι, οι οποίοι βλέπουν αυτήν την κίνηση με καλό μάτι. Ποιος ξέρει; Ίσως τελικά η επιμόρφωση να διώξει τις φασιστικές συμπεριφορές από τα γήπεδα και όταν αυτή η πρωτοβουλία έρχεται από ένα εκ των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών brand στον κόσμο -που κάθε χρόνο συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα-, δεν μπορείς παρά να ελπίζεις για το καλύτερο.















vice

  • Blogroll

  • Blog Archive